1989: Frivillige leder fra Ørum If, Kvik/Ramten, Stenvad Boldklub og Ørum skole lavede en projektgruppe med et klart mål: der skulle bygges en idrætshal i Ørum.
De lokale foreninger skulle dengang køre primært til Glesborg for indendørs idræt, men det var uhyre svært at få de ønskede tider stillet til rådighed. Elever på Ørum Skole havde kun egne ældre gymnastiksale til idrætsudfoldelse – slet ikke nok i forhold til tidens krav om at skabe bevægelse og udfordre nye idrætsgrene.
Kommunalvalg nov.1989 blev brugt som første italesættelse af projektet overfor daværende politikere i Nørre-Djurs Kommune. Taktisk blev der holdt møder med hver side af kommunal politikere - den ”røde” og ”Blå” blok i daværende lokaler hos Bikuben i Ørum.
16.januar 1990 stiftedes Den Selvejende Institution ØrumHallen – med et Repræsentantskab på 35 medlemmer fordelt på lokale idrætsforeninger, spejdere, skoler, borgerforeninger, husmorforeninger, jagtforeninger m.fl., samt personlig valgte på et årligt møde. Kommunen fik stillet 2 pladser til rådighed.
Repræsentantskabet vælger så hver år en bestyrelse til at stå for drift m.m. .
Ingolf Steffensen blev 1.ste formand i Repræsentantskabet, og Mogens Skriver Rasmussen blev 1.ste formand i Bestyrelsen. Kommunen ønskede dengang ikke at besætte deres 2 pladser.
BESTYRELSEN trak i arbejdstøjet, nok uden helt at kende udfordringerne de kommende år, men faste i troen på, at der SKULLE bygges en idrætshal i Ørum.
Der blev arbejdet med tegninger for en ret ordinær hal incl. omklædningsrum og lille cafe til en totalpris dengang på 1.223.280 kr.!
1992: Dialog med kommunen blev ved dialogen – da kommunalbestyrelsen ikke havde flertal for at støtte et halbyggeri. MEN… presset fra Ørum medførte dog, at kommunen anmodede deres Idrætssamvirke om en undersøgelse om halbehov blandt brugerne i Nørre Djurs Kommune.
Resultatet forelå i april 1992, og den viste klart et behov for hal nr.2 i kommunen OG at den burde
placeres i Ørum.
Bestyrelsen pressede ihærdigt på overfor kommune, udvalg og lokale politikere – men vi måtte frem til 1994.
1994: Bestyrelsen iværksatte en Husstandsindsamling af støttekroner til halbyggeriet, primært for
at overbevise politikerne om at vi VILLE projektet. Ca. 35 frivillige gik fra dør til dør i hele det
gamle Ørum Skoledistrikt – ca. 1.000 husstande – og fik 460 tilsagn om støtte for ca. 225.000 kr. –
Faktisk mange penge i datidens økonomi! Lokale foreninger og idrætsforeninger supplerede med andre 80.000 kr.. Bestyrelsen fik godkendt private tilskud som fradragsberettiget – ret uset på det tidspunkt, men hvor der er vilje er der vej!
Mange fik streamer på bilen: ”STØT ØrumHallen – dét gør JEG”
Vi fik skabt respekt hos politikerne, som i disse år også tumlede med skolestruktur etc. – som medførte at Fjellerup’s elever blev overført primært til Ørum Skole.
1995: Bestyrelsen inviterede Børne- og Kulturudvalg med på ”Inspirationstur” til halbyggerier i Rønde, multihal Bjergnæshallen ved Viborg og Tilsthallen, som var sammenbygget med bibliotek.
Turen var en øjenåbner for mange politikere og tiden i bussen blev godt udnyttet til at skabe relationer.
Kommunalbestyrelsen traf i foråret 1995 ENDELIG beslutning om, at hal nr.2 skulle ligge i Ørum.
1996: Mogens Skriver Rasmussen trak sig som formand, fordi tidsforbruget ikke harmonerede med hans drift af eget arkitektfirma. Marianne Aabenhuus blev ny formand.
DGI lovede støttesum på 115.000 kr.
Arkitektfirma Gunner Thorup Rasmussen fra Tarm fremlagde nye tegninger m.m. på 1.900m2 med både hal, møderum, cafeteria OG bibliotek – Budgetpris 8.400.000 kr., finansieret med egne midler, 4 mill.kr. lån i realkredit og 4 mill.kr. rente- og afdragsfri lån kommunen. Planforslag og ansøgning sendt til kommunen 22.04.1996.
Allerede dengang blev vores lokale kunstner Morten Skovmand tilknyttet, både med henblik på udsmykning af hallen og farvevalg i bygningen som helhed.
1997: NU sker det….
Politikerne har ENDELIG blåstemplet vores projekt med bevilling af både driftstilskud og anlægskroner, fordelt i budget 1997 og 1998. For fuld sammenhæng af det ”store projekt” vil det være nødvendigt at finde midler fra fonde m.m. – så bestyrelsen har stadig en travl hverdag!
Især Lokale- og Anlægsfonden tages i dialog, bl.a. fordi Ørum Hallen skal indrettes med handicap hensyn fordi vi jo har Djurslands Skolen som bruger.
Navneændring besluttes, så institutionen i stedet skulle hedde Ørum Aktiv Center – med signal om at byggeriet skal favne alle slags aktiviteter inklusiv bibliotek m.m. og ikke kun
ordinær idræt.
MÅL om byggestart nov. 1997 og ibrugtagning august 1998. Lokalplan blev gennemført og så meldte kommunen tilbage efter Budgetrunden 1997, at der var indført anlægsstop, som faktisk blev forlænget frem til 1.4.1998. Helt ekstraordinært fik vi bevilget 250.000 kr. til projektering ud
fra, at der jo var opgaver sat i gang med arkitekt m.fl. og at der SKULLE bygges en hal.
Kommunalvalg nov.1997: vi fyldte i debatmøderne og for første gang indsatte kommunen i januar1998 kandidat på deres sæder i repræsentantskab og bestyrelse. Gert Eriksen var den første i bestyrelsesregi, Jens Peter Jellesen og Kirsten Bech i regi repræsentantskabet.
1998: Bestyrelsen holdt stædigt fast i dialog med kommunen og trods et 1.ste afslag fra Lokale- og Anlægsfonden, formåede man alligevel at få dem med i projektet 12.maj 1998, idet de skrev på deres hjemmeside:
”Fonden har valgt at støtte ansøgningen, da projektet er et godt bud på fremtidens multibyggeri, som indeholder næsten alle genrer af kulturelle faciliteter, et kunst-/kulturhus, en idrætshal og et bibliotek. Samlet vil projektet danne grundlaget for et landsbysamfund som fremmer helhed, trivsel og fællesskab. Projektet vil desuden integrere forskellige interesse- og borgergrupper og via et alsidigt kultur- og fritidstilbud skabe grobund for vækst i lokalområdet”